Review Outlander (02×02) ‘Not In Scotland Anymore’

‘Not in Scotland Anymore’ is de eerste aflevering van het tweede seizoen van Outlander.

‘Opgelet voor spoilers! Verder lezen op eigen risico.

We zitten inderdaad niet meer in het feeërieke Schotland, maar in het decadente Parijs waar pruiken en korsetten à volanté gedragen worden. Jaime heeft het moeilijk om zijn verleden achter zich te laten. Black Jack Randall blijft in zijn hoofd rondspoken en Claire wil hem graag Black Jack doen vergeten…

S02E02-still9
Jaime – Starz

Claire gaat op zoek naar een apotheker die haar een middeltje kan geven tegen Jaime’s nachtmerries. De apotheker blijkt goed overeen te komen met Claire, want ze hebben een gemeenschappelijke vijand: de graaf St. Germain.

Jaime en Murtagh duelleren ondertussen in de prachtige tuinen van Parijs. De rijken kijken hen aan alsof ze afkomstig zijn uit een andere wereld. Duelleren is immers verboden in de hoofdstad. Murtagh vindt Parijs maar niets en wil het klusje vlug klaren: de prins Charles vermoorden vooraleer de opstand plaats kan vinden. Jaime veegt het voorstel van Murtagh meteen van tafel. En vervolgens komt die brief…!

S02E02-still4.jpg
De apotheker – Starz

De brief blijkt een uitnodiging van – niemand minder dan – Prins Charles te zijn! De prins die Murthagh zonet nog wou vermoorden. Charles schijnt een extravagant karakter te hebben. Welke prins spreekt dan ook af in een bordeel? Charles is een diepgelovig man. Zijn geloof zorgt ervoor dat hij de dingen maar vanuit één standpunt kan bekijken. Charles wil Jaime aanstellen als zijn rechterhand en wil dat hij een deal sluit met de minister van financiën, Duveny. Als Charles een oorlog tegen de Britten wil starten, heeft hij geld nodig. Zonder geld kan hij niets beginnen. Claire en Jaime weten dus wat hen te wachten staat!

Claire bezoekt één van de klanten die wijn koopt bij Jaime’s neef, Jared. Daar ontmoet ze het meisje, Mary Hawkins. Het meisje is zeer verlegen en stottert wat. Mary en haar zus komen te weten dat Claire zeer binnenkort naar Versailles gaat en willen doodgraag mee. Daar kan Claire toch geen ‘neen’ tegen zeggen, toch?

Claire en Jaime brengen alles in gereedschap om naar Versailles te vertrekken. Claire draagt een ravissant rood kleed, alhoewel Jaime het niet echt kan appreciëren. Hij vindt het zelfs veel te bloot. Claire blijft haar oude zelf en zet Jaime meteen op zijn nummer.

S02E02-still1
Bonnie Prins Charles – Starz

’s Avonds arriveert het stel in Versailles. Daar ontmoeten ze koning Lodewijk XV die nogal last blijkt te hebben van constipatie. Jaime raadt de man aan om meelpap te eten in de morgen, maar de koning voelt zich te hautain om hetzelfde te eten als het gewone volk.

Claire ontmoet de minister van financiën, Duveny. Duveny schijnt een vrouwenzot te zijn en kan zijn handen niet van Claire houden. Jaime komt tussen beiden, met alle gevolgen aandien. Gelukkig kan de minister er zelf mee lachen en verontschuldigt hij zich bij Claire.

De grootste verrassing komt later: de Hertog van Sandringham bevindt zich ook in Versailles.  Claire is razend op de man. Hij zou hen immers helpen tegen Black Jack Randall, maar bedroog hen in seizoen 1. Dit is helaas niet alles. De Hertog van Sandringham is een Engelsman die stiekem de Jacobieten steunt. Maakt dat van hem geen vijand van de kroon? En dan het ergste… Black Jack Randall blijkt helemaal niet dood te zijn. Hoe zal Jaime dit nieuws verwerken? Zal het hem afleiden van zijn eigen doel: de rebellie van de Jacobieten tegenhouden? BOOM! Het vuurwerk is gestart. Een prachtige show, maar de avond eindigt wel in mineur.

S02E02-still2
Claire in Versailles  – Starz

CONCLUSIE

‘Not in Scotland Anymore’ was een relatief sterke aflevering, vooral qua plotvooruitgang. Er is veel gebeurd in een uur: we ontmoetten vele nieuwe, belangrijke personages. De setting in Parijs is prachtig, de kostumering navenant. Ik miste enkel wat actie in deze aflevering. Politieke kwesties staan erg centraal en niet iedereen kan dit even gemakkelijk verteren. Gelukkig was er nog voldoende ruimte voor humor. Desalniettemin een goed opgebouwde aflevering.

RESULTAAT

Verhaallijn: 7.7/10
Acteerwerk: 8.2/10
Spanning and opbouw: 6.6/10
Cinematografie: 7/10
Compositie: 7.2/10

FINAL SCORE: ‘NOT IN SCOTLAND ANYMORE’ not in scotland anymore.png

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s