Review Game of Thrones (06×01) ‘The Red Woman’

Review – The Red Woman

‘The Red Woman’ is de eerste aflevering van het zesde seizoen van Game of Thrones.

Opgelet voor spoilers! Verder lezen op eigen risico. 

In Castle Black praat Alliser Thorne zijn verraad goed. Edd en Davos zoeken naar een manier om zichzelf te beschermen. Sansa en Theon moeten door weer en wind. 

 

Jon-Snow
Jon Snow is dood – HBO

We beginnen meteen waar we vorig seizoen geëindigd waren: de dood van Jon Snow. We horen het gehuil van een onrustige Ghost. Het is Davos die als eerste Jon’s levenloze lichaam aantreft in de sneeuw. Al snel spoeden Edd en andere broeders van de Nachtwacht zich naar ser Davos. De groep beslist om Jon’s lichaam schuil te houden. Ver weg van Alliser Thorne en de andere verraders. Ser Davos is van mening dat Alliser Thorne moet boeten, maar daar heeft hij eerst voldoende manschappen voor nodig. Jon Snow hielp vorig seizoen het Wilde Volk. Het wordt tijd dat ze iets voor hem terugdoen.

‘Ik zag hem in de vlammen. Al vechtend voor Winterfell.’  – Melisandre 

Ondertussen probeert Alliser Thorne zijn misdaad goed te spreken bij de andere leden van de Nachtwacht. De meesten onder hen zijn ontzet en gaan er allesbehalve mee akkoord, maar Alliser legt sterke argumenten op tafel. De Nachtwacht begint zich dus stilaan in twee kampen te verdelen: Team Davos en Team Alliser.

The_Red_Woman_11.jpg
Ramsay neemt afscheid van Myranda – HBO

In Winterfell heerst er een erg negatieve sfeer. Ramsay neemt afscheid van zijn vriendinnetje, Myranda. Het is de eerste keer dat we Ramsay enige vorm van verdriet zien tonen, ook al kan je het niet echt ‘verdriet’ noemen. Roose feliciteert zijn zoon voor het verslaan van het leger van Stannis Baratheon, maar waarschuwt hem dat de oorlog bijlange nog niet over is. De Lannisters weten namelijk dat ze hun bedrogen hebben. Hoe lang zal het duren vooraleer ze wraak nemen op de Boltons? Een ander groot probleem is Sansa Stark. Ze zijn de schakel die het Noorden bijeenhoudt kwijt en de schuld wordt op Ramsay gestoken. Roose maakt Ramsay nog eens duidelijk dat hij binnenkort een zoon verwacht die Ramsay’s plaats zal vervangen en dus de naam Bolton op een waardige manier kan verder zetten.

Sansa en Theon zijn op de vlucht voor de Boltons. Ze hebben dus hun torenhoge val gemakkelijk overleefd. Een beetje onrealistisch, maar oké, het is Game of Thrones uiteraard. De twee trotseren het koude weer en doorstaan heel wat koude watertjes. Ze nemen even rust onder een boomstam en dan is het zover: ze worden ontdekt door enkele Boltonmannen. Theon probeert Sansa te beschermen, maar de bloedhonden hebben Sansa al snel beet. Even vrezen we dat dit hele avontuurtje voor niets is geweest. En dan horen we het gehinnik van een paard. Brienne of Tarth komt Sansa redden!! We krijgen een episch momentje waar Brienne en Podrick heldhaftig de Bolton-mannen afslachten. Brienne twijfelt niet en vraagt opnieuw of Lady Sansa haar in haar dienst wil. Dit keer wijst Sansa haar aanbod niet af, hetgeen Brienne  ontroert. Ze heeft haar doel eindelijk kunnen bereiken. Moeder Catelyn Stark zou trots op haar zijn.

The_Red_Woman_13.jpg
Sansa and Theon schuilen voor de Boltons – HBO

En dan reizen we naar een warmer klimaat: King’s Landing. Jaime Lannister’s schip is eindelijk aangekomen. Cersei kan haast niet wachten om Myrcella terug in haar armen te sluiten. Al vlug wordt het haar duidelijk dat Myrcella het niet gehaald heeft. Cersei’s gezichtsexpressie verandert van extatisch naar gebroken. Jaime belooft aan Cersei dat ze alles dat ze van hen hebben afgenomen, terug zullen nemen. De band tussen de twee lijkt sterker dan ooit.

‘Alles dat ze van ons hebben afgenomen, zullen we terugnemen en meer.’  – Jaime Lannister

En dan zien we Margaery Tyrell nog eens terug. Dat is lang geleden! Septa Unella leest Margaery voor uit de Zevenpuntige Ster. Margaery vraagt om haar broer te zien, hetgeen haar eigenlijk niet geweigerd mag worden aangezien ze de koningin is. Unella wil haar straffen voor haar uitspraak, maar gelukkig komt de High Sparrow tijdig de cel binnen. Hij spreekt met Margaery over ‘het pure’. Margaery geeft aan dat ze nooit gezondigd heeft en dus ‘puur’ is. De High Sparrow leert haar al snel dat niemand ‘puur’ is en dat we allemaal zondigen. Volgens hem moet Margaery nog een lange weg bewandelen vooraleer ze ‘puur’ kan zijn.

In Dorne spreken Doran en Ellaria over Oberyn’s turbulente leven. Ellaria vertelt hem dat Oberyn een verschrikkelijke leider geweest zou zijn, wat Doran doet glimlachen. Hij krijgt een briefje van de maester van Huis Martell met daarin het nieuws over Myrcella’s overlijden. Ellaria weet hoe laat het is en valt aan. Tyene Sand steekt wachter Aero Hotah in de rug en Ellaria steekt haar dolk recht in Doran’s hart. Doran vraagt meteen naar Trystane’s lot. Ellaria lacht zijn vraag weg. Doran sterft aan zijn verwondingen.

‘Zwakke mensen zullen nooit meer over Dorne heersen’  – Ellaria Sand

We komen het lot van Trystane al vlug te weten. Op een onverklaarbare wijze bevinden Obara Sand en Nymeria Sand zich op hetzelfde schip als Trystane. Ze vinden de weg naar de prins zijn kamer en winden er geen doekjes om: ze komen Trystane vermoorden. Het is uiteindelijk Obara die haar speer door Trystane’s gezicht rijgt. Trystane Martell is er geweest en dat wil zeggen dat de Martells op amper 5 minuten volledig uitgestorven zijn.

GOT601_072915_HS__DSC58661.jpg
Trystane daagt de Zandslangen uit – HBO

En nu naar Meereen! Tyrion en Varys, ons lievelingsduo, leiden Meereen nu dat Daenerys zich ver weg bevindt. Tyrion en de Fluisteraar gaan op zoek wie of wat er nu echt achter de aanslagen op Daenerys zit. Varys denkt dat er een groter iemand achter de Zonen van de Harpij schuilt. Hij heeft zijn vogeltjes alvast ingeschakeld om de klus te klaren. Even ontstaat er chaos. De mensen rennen in de straten van Meereen. Varys en Tyrion willen natuurlijk weten wat er aan de hand is. Ze ontdekken dat de Zonen van de Harpij alle schepen van Daenerys verbrand hebben. Een reis naar Westeros kan Daenerys in de nabije toekomst dus op haar buik schrijven. Maar eigenlijk was dat al het geval. Ze zit immers diep in de penarie.

Jorah en Daario zijn nog steeds op zoek naar Dany. Ze zijn alvast op een goed spoor terechtgekomen. Daario bewondert Jorah voor zijn doorzettingsvermogen. Hij bleef vorig seizoen dan ook manieren zoeken om Daenerys haar vertrouwen terug te winnen. Daario zou graag willen weten hoe de wereld eruit zal zien wanneer Daenerys Westeros verovert. Het gesprek confronteert Jorah dan weer met zijn grauwschub. Hij is immers een tikkende tijdbom. Wonder boven wonder ontdekt Jorah Daenerys haar trouwring in het grasveld. Het is alsof hij een speld in een hooiberg gevonden heeft. Een beetje onrealistisch dus. Daario concludeert dat Dany door Dothraki ontvoerd zou kunnen zijn. Meteen raak, Daario!

The_Red_Woman_04.jpg
Daenerys ontmoet Khal Moro – HBO

Daenerys wordt niet echt met respect behandeld door de Dothraki. Zij zien haar immers als een seksslaaf. Dany voelt zich dan ook vernederd. De Dothrakimannen brengen haar voor Khal Moro. Dany legt uit dat ze de Koningin van Meereen is, maar dat lacht Moro weg. Voor hem betekent Daenerys niets. Dany probeert dan maar in haar voordeel te spreken en vertelt over haar relatie met Khal Drogo. Ze was dan ook de vrouw van een belangrijke khal. Moro verandert al vlug van mening en stelt zich respectvoller op ten opzichte van Daenerys. Dany verwacht dat de Dothraki haar terug naar Meereen zullen brengen, maar dat heeft ze helaas mis. Khal Moro is vastbesloten dat Daenerys haar leven moet doorbrengen in de tempel van de Dosh Khaleen, een plaats waar alle ex-vrouwen van Khals zich bevinden. Dany’s plannen vallen dus in het water.

We zien vervolgens een blinde Arya bedelen in de straten van Braavos. Arya ziet er erg verarmd uit en we krijgen haast medelijden met haar. De Waif komt Arya dan ook nog eens tergen door haar publiekelijk te slaan met een stok. De training verloopt allesbehalve eerlijk. Arya kan haar maar moeilijk verdedigen en blijft perplex achter. De Waif vertelt Arya dat de training morgen opnieuw hervat wordt.

Game-of-thrones-season-6-image-maisie-williams.jpg
Arya zet haar training verder  – HBO

We keren voor een laatste keer terug naar de Muur. Daar probeert Alliser Thorne Davos tot rede te brengen. Als Davos de ruimte verlaat, dan krijgt hij een paard mee om zuidwaarts te reizen. Als hij het wenst, mag hij Melisandre meenemen. Davos heeft Alliser’s techniek door en denkt dat dit een lokmiddel is om binnen te geraken en hen af te slachten. Davos probeert via een list tijd te winnen door te vragen of Alliser eten heeft voorzien voor tijdens zijn reis richting het Zuiden. Alliser stemt in.

Alles hangt nu van Edd af. Hij moet proberen het Wilde Volk achter zich te krijgen. Volgens Davos kan Melisandre ook een vorm van hulp betekenen. Hij weet immers dan niemand anders tot wat Melisandre in staat kan zijn.

We beëindigen de aflevering met Melisandre. Melisandre kleedt zich uit voor de spiegel. Het lijkt wel alsof ze iets van plan is. Ook verwijdert ze haar amulet, die plots rood begint te branden. In de spiegel zien we Melisandre plots  niet meer. We zien een erg oude, naakte vrouw. Melisandre blijkt ons al die tijd voorgelogen te hebben. Onder de knappe verschijning schuilt er een oude, lelijke heks. Heel vreemd. Het had wat tijd nodig vooraleer het bij mij wou doordringen. Van een mindblowing einde gesproken!

ep601_publicity_still_11_00154954_a1.jpg
Melisandre’s werkelijke lichaam – HBO

CONCLUSIE

Game of Thrones nam een pittige start, dat valt niet te ontkennen. De première zit boordevol verrassingen en verveelt voor geen seconde. Toch heb ik een aantal minpuntjes op te merken. De aflevering kwam soms wat gejaagd over. We hebben heel veel korte scènes waardoor plotvooruitgang bijna onmogelijk is. Neem nu bijvoorbeeld Arya’s verhaallijn of die van Margaery. Nu bleken ze wat zinloos, ook al was het leuk om beiden nog eens terug te zien. De focus lag duidelijk op de gebeurtenissen aan de Muur en Davos kreeg een grotere rol toegewezen, wat ik uiteraard niet beklaag. Ook Sansa’s scène stelde niet teleur! Ik heb het gevoel dat ze een erg prominente rol zal spelen dit seizoen. Ook Tyrion en Varys kon ik best wel smaken. Daenerys haar scènes brachten dan weer nostalgie in me op. Ik voelde me weer helemaal in seizoen 1. King’s Landing was oké; er is niets noemenswaardig gebeurd. Ik wil wel zeker vermelden dat Lena Headey’s (Cersei) acteerwerk hier top is! Hetzelfde geldt voor Carice van Houten als Melisandre, de revelatie van deze aflevering. De grootste verrassing kwam vanuit Dorne: wat een bloederige scène! Ik ben geen grote fan van de Zandslagen (noch van hun verhaallijn en acteerwerk), dus van mij mochten ze weggelaten worden. Ik kan desondanks deze verrassing toch wel smaken..

RESULTAAT

  • Verhaallijn: 8.5/10
  • Acteerwerk: 8/10 
  • Spanning and opbouw: 9/10
  • Cinematografie: 8.3/10
  • Compositie: 6.8/10 

FINAL SCORE: ‘THE RED WOMAN’

the red woman.png

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s