Review Game of Thrones (06×02) ‘Home’

Review – Home

‘Home’ is de tweede aflevering van het zesde seizoen van Game of Thrones.

Opgelet voor spoilers! Verder lezen op eigen risico.

Bran traint met de Drieogige Raaf. Tommen heeft een gesprek met Cersei. Tyrion onderneemt een gewaagde poging. Theon vertrekt terwijl er in Pyke nieuwe problemen ontstaan. Davos vraagt Melisandre om een mirakel. 

GOT602_110215_HS__DSC26691
Meera Reed verveelt zich – HBO

We keren na twee jaar terug naar de grot van de Three Eyed Raven. Legendarische acteur, Max Von Sydow, neemt de rol van de Three Eyed Raven over. Bran en de Three Eyed Raven beleven een visioen uit het verleden. Ze bevinden zich in Winterfell waar een jonge Ned en Benjen met elkaar aan het trainen zijn. Ook zien we de veelbesproken Lyanna Stark. Een ander opvallend figuur is de jonge Hodor. Hodor blijkt eigenlijk Wyllis te heten en kon in zijn jeugdjaren wel gewoon praten. Er is dus iets gebeurd waardoor Hodor enkel ‘Hodor’ kan zeggen. Een jeugdtrauma of een ongeluk. We komen het sowieso nog wel te weten, hoop ik.

Uiteraard wil Bran eeuwig in Winterfell blijven, maar de Three Eyed Raven wijst hem op het gevaar van te lang in een visioen blijven. Bran spreekt vervolgens even met Meera die zich steendood lijkt te vervelen. Een eigenaardig wezentje, Leaf, probeert Meera wat op te peppen. Volgens haar heeft Bran haar nodig wanneer hij de grot terug zal verlaten.

GameOfThrones_S6-E02_02
De Drieogige Raaf traint Bran – HBO

We blijven in het Noorden, namelijk in Castle Black. Daar is de maat voor ser Alliser Thorne vol. Hij heeft ser Davos tot het vallen van de avond gegeven en zijn tijd is om. Alliser vraagt dan ook aan zijn mannen om de deur in te slaan. Net op tijd breken de Wildlings in, waaronder de reus Wun Wun. De mannen van de Nachtwacht beseffen dat ze geen schijn van kans maken tegen Wun Wun en leggen de wapens stil. Ser Alliser Thorne en het rotjoch Olly worden gevangengenomen. Tormund neemt de tijd om Jon Snow’s levenloze lichaam te bezoeken. Het doet hem wel iets. Wie had dat durven denken in seizoen 3? Tormund stelt dan ook voor om Jon’s lichaam zo snel mogelijk te verbranden als ze willen voorkomen dat hij als een wight terugkeert.

Een dronken man maakt Cersei tijdens haar walk of shame publiekelijk belachelijk. Volgens hem kon een naakte Cersei zijn edele delen wel appreciëren. Uiteraard weten wij wel beter. Wanneer hij vervolgens gaat plassen, komt hij the Mountain tegen. Die kan er helemaal niet mee lachen dat Cersei belachelijk wordt gemaakt. Hij had dan ook gezworen al haar vijanden uit de weg te ruimen. The Mountain twijfelt niet en drukt het hoofd van de man bruut tegen een muur.  Het lijkt wel alsof hij een mugje tegen de muur doodslaat. Cersei gebruikt the Mountain uiteraard in haar voordeel. Ze wil graag met haar zoon spreken, maar de mannen van het Lannisterleger houden haar tegen. Zij kregen het order van de koning om hem en Cersei te beschermen. Doch houden ze the Mountain nauwlettend in het oog. Cersei beslist op het laatste nippertje om toch toe te geven aan de wensen van haar zoon.

Jaime en Tommen bezoeken Myrcella. Tommen is er erg door aangedaan en vraagt zijn ‘nonkel’ om raad. Hij vraagt zich af hoe hij assertiever kan worden. Ook de High Sparrow bezoekt de dode Myrcella. Jaime ziet de uitgelezen kans om de High Sparrow te confronteren met zijn beschuldigingen naar Cersei toe. Hij dreigt ermee de High Sparrow te vermoorden, maar die blijkt geen schrik te hebben van de dood. Het enige wapen van de Lannisters, geweld, blijkt dus niet te helpen tegen de High Sparrow. Hij wijst Jaime er nog eens op dat het gewone volk veel talrijker is dan de Lannisters en hen gemakkelijk kan overwinnen. Tommen spreekt ondertussen met Cersei en vraagt ook haar om raad. Hij wil er alles aan doen om zijn moeder niet kwijt te raken en dat ontroert Cersei wel.

GameOfThrones_S6-E02_05
Jaime en Tommen nemen afscheid van Myrcella – HBO

En nu naar Meereen! Varys licht Tyrion, Missandei en Grey Worm in over de ontwikkelingen in Slaver’s Bay. De steden die Daenerys eerder bevrijdde, blijken weer aan slavernij te doen. Tyrion gaat op zoek naar positief nieuws, maar dat blijkt moeilijker te zijn dan verwacht. Hij vraagt zich af hoe het met de twee draken zou gaan in de tombe. Ze willen niet meer eten sinds Daenerys Meereen heeft verlaten. Tyrion waagt de poging om Viserion en Rhaegal eens een bezoekje te brengen.

Eerst blijken ze niet echt opgezet te zijn met zijn komst. Tyrion schijnt een goed contact te kunnen leggen met draken en praat met hen. De draken gedragen zich erg tam ten opzichte van Tyrion. Plots komt het in hem op om de draken te ontdoen van hun kettingen en dat blijken ze erg te appreciëren. Tyrion beseft wel dat hij het erg gevaarlijk maakt voor zichzelf. Hij neemt dan ook vlug de benen.

Als ik de volgende keer nog zo’n idee heb, mag je me op mijn gezicht slaan. 

Tyrion tegen Varys

Opnieuw krijgen we een erg korte scène met Arya. Haar training wordt nog steeds verder gezet. De Waif maakt het haar niet bepaald gemakkelijk, maar Arya probeert desalniettemin haar mannetje te staan. Ook Jaqen H’ghar komt met haar trainen. Hij probeert haar te verleiden met mooie beloftes als ze haar naam geeft. ‘Wil je je zicht terugkrijgen?’ Arya blijft koppig volhouden dat ze geen naam heeft en dus gezichtsloos is. Jaqen beloont haar voor haar doorzettingsvermogen en laat haar terug toe tot the House of Black and White.

Arya-ep-2
Arya traint met de Waif – HBO

De Boltons komen ook aan bod in ‘Home’. Zij sluiten een alliantie met de Karstarks. Je kent misschien nog wel Rickard Karstark, de man met de lange grijze baard die Robb Stark bedroog en nadien door hem onthoofd werd. Harald Karstark, het nieuwe hoofd van de Karstarks, informeert de Boltons over het aantal dode Bolton-mannen die eerder op zoek waren naar Sansa. Hij wijst hen erop dat Jon Snow een gevaar voor de Boltons kan betekenen en dat ze beter tijdig ingrijpen. Ramsay is ook van mening dat ze Sansa beter zelf kunnen gaan halen in Castle Black. Vervolgens brengt Maester Wolkan hen op de hoogte van het goede nieuws: Roose Bolton is vader geworden van een jongen. Ramsay feliciteert zijn vader, maar we kunnen meteen zien dat het erg tegen zijn principes in is. Roose stelt Ramsay gerust door te zeggen dat hij altijd zijn oudste zoon zal zijn. Zijn woorden hebben nog weinig betekenis wanneer Ramsay uit het niets een dolk recht door zijn hart steekt. Roose sterft onmiddellijk. Verraden door zijn eigen zoon en gestoken in het diepst van zijn hart. We krijgen eindelijk gerechtigheid voor Robb Stark.

Ramsay Bolton roept zichzelf uit tot Heer van Winterfell en bijgevolg Bewaarder van het Noorden. Hij eist om Walda Frey en haar pasgeboren zoontje meteen te zien. Walda vraagt zich af waar Roose zit, maar Ramsay blijft daar erg geheimzinnig over. Hij lokt Walda naar zijn honden toe. We weten wat hij van plan is, maar durven het niet onder ogen te zien. Zou Ramsay echt zo wreed kunnen zijn? Net wanneer je dacht dat je Ramsay niet meer kon haten, doet hij zoiets. Ramsay stuurt zijn honden op Walda en haar baby’tje af. We horen het gekrijs van de arme vrouw nog nazinderen.. Er wacht je beter een gruwelijke dood Ramsay!

Roose-ep-2
Roose Bolton wordt vader – HBO

Sansa en Brienne hebben een kort, maar hartverwarmend gesprek over Arya. Het doet goed om Sansa nog eens bezig te horen over Arya. Theon neemt Sansa even apart. Hij heeft iets belangrijk te melden. Theon beslist om niet niet mee te gaan naar Castle Black. Hij heeft schrik voor Jon Snow’s reactie. Hij voelt zich té schuldig voor hetgeen hij de Starks heeft aangedaan . Daarom heeft hij Sansa’s leven gered, ook al kon het daardoor zijn eigen leven kosten. Sansa omhelst Theon innig en neemt afscheid van haar. Hij gaat naar huis, naar Pyke.

Het perfecte moment om Pyke nog eens op het kleine scherm te tonen. Balon Greyjoy blijkt nog steeds dezelfde oude brompot te zijn. Yara probeert haar vader te overtuigen om enkel uit te gaan van hun sterkste kant: de zeemacht. Balon wil er niets van horen en wil oorloogje blijven spelen in het Noorden, ook al verliezen ze faliekant. Hij zet Yara op haar plaats en verplaatst zich tijdens het stormachtige weer via de touwbrug naar de andere kant. Op de touwbrug wacht zijn broer, Euron Greyjoy, hem op. Euron lijkt niet goed snik te zijn. Zeker wanneer hij vertelt zichzelf aan te zien voor een God. Euron blijkt een plan voor ogen te hebben, namelijk de macht in Pyke overnemen. Balon Greyjoy is de enige die dat in de weg staat. Hij gooit Balon van de brug, maar niet vooraleer Balon hem kon verwonden in zijn gezicht.

Balon’s lichaam wordt al vlug aangetroffen in de zee. De ijzergeborenen nemen volgens hun gebruikelijke ritueel afscheid van Balon. Yara wil graag weten wie achter de dood van Balon zit en zweert zich te wreken als ze de macht overneemt in Pyke. Helaas is het niet eens zeker of Yara over de Ijzereilanden zal heersen. Er zal een Kingsmoot plaatsvinden waar de nieuwe koning van de Ijzereilanden verkozen wordt en ik heb een gevoel dat Euron er een prominente rol in zal spelen.

GOT602_081215_HS_DSC_19021
Yara heeft alweer een discussie met haar vader, Balon – HBO

Een wanhopige Davos probeert Melisandre te overtuigen om haar magie te gebruiken op Jon Snow. Melisandre staat er eerst twijfelachtig tegenover, maar geeft uiteindelijk toch toe. Ze probeert Jon Snow terug tot leven te wekken! Jon Snow’s lichaam ziet er niet bepaald fris uit en heeft een goed sopje was nodig. Melisandre citeert iets in het Valyrisch, maar het blijkt initieel weinig effect te hebben op Jon Snow. Ze knipt wat van zijn haar en zijn baard en gooit het in het vuur. Zelf lijkt Melisandre er niet echt van overtuigd te zijn dat ze Jon Snow kan terugbrengen. De mannen in de kamer staan er ook maar twijfelachtig tegenover, vooral Tormund dan. Davos blijkt dan weer wel te willen geloven in Melisandre, maar alles is tevergeefs. Jon Snow kan niet tot leven worden gewekt. Tormund en Edd verlaten al vlug de kamer. Ook Melisandre ziet geen reden om nog langer te wachten. Enkel Davos blijft over, maar die verlaat ook al vlug de kamer. Ghost schiet plots wakker. We zoomen in op Jon’s lichaam. Niets gebeurt. We hadden het kunnen… neen… dan toch! Jon Snow ontwaakt uit de dood! Melisandre’s krachten blijken sterker dan ooit te zijn.

Alles waarin ik geloofde, de grote overwinning in de vlammen, was een leugen. 

– Melisandre tegen Davos 

 

CONCLUSIE

‘Home’ was een erg sterke aflevering met veel plotvooruitgang zonder dat het verhaal gejaagd overkwam. Er zitten erg veel markante momenten in deze aflevering waardoor ‘Home’ al vlug uitgroeit tot één van de beste afleveringen in Game of Thrones. Ik hoop dat we op dit tempo blijven volhouden! Er zijn veel sterke aspecten aan deze aflevering: Bran’s visioen in de grot van de Three Eyed Raven bijvoorbeeld. Vroeger was ik geen fan van Bran’s verhaallijn, maar nu moet ik mijn mening herzien. Zijn visioenen zijn zeer fascinerend. Ook het acteerwerk van Max von Sydow vind ik geweldig. Davos is alweer een badass in ‘Home’ en is uitgegroeid tot één van mijn favoriete personages. De komst van Wun Wun tijdens het gevecht tegen de Nachtwacht was wel een kippenvelmomentje. Geweldige CGI! King’s Landing is interessanter dan ooit met the Mountain achter Cersei’s zijde. Tyrion die zich goed kan vinden met Viserion en Rhaegal was een ander geweldig momentje. Ramsay die zijn eigen vader op plotse en kille wijze vermoordt, zag niemand aankomen. En die arme Walda dan. Zo’n wrede dood had ze allesbehalve verdiend. Sansa en Theon zorgde wa tranen in onze ogen. De komst van Euron Greyjoy was perfect in beeld gebracht, zo stelde ik het mezelf ook voor. De laatste scène is één van de belangrijkste plottwists in Game of Thrones. Misschien wel de belangrijkste. Het enige wat teleur stelde was Arya Stark. Haar scène is weer van hetzelfde en begint nu wat te vervelen. Ze mochten haar gerust weglaten in deze aflevering en meer tijd schenken aan Sansa en Brienne. Desalniettemin zijn we stevig vertrokken! Ik kijk enorm uit naar volgende week.

RESULTAAT

Verhaallijn: 9,2/10
Acteerwerk: 8,5/10
Spanning and opbouw: 9,3/10
Cinematografie: 9,5/10
Compositie: 9,4/10

home

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s