Review Game of Thrones (06×03) ‘Oathbreaker’

Review – Oathbreaker

‘Oathbreaker’ is de derde aflevering van het zesde seizoen van Game of Thrones.

Opgelet voor spoilers! Verder lezen op eigen risico.

Daenerys arriveert in Vaes Dothrak. Varys krijgt meer informatie over the Sons of the Harpy. Arya traint om niemand te kunnen worden. Ramsay krijgt een geschenk. Jon moet zich aanpassen aan zijn terugkomst. 

GameOfThrones_S6-E03_01
Sam voelt zich niet bepaald kiplekker  – HBO

Na een sterke aflevering vol met verrassingen, keren we terug naar een typische Game of Thrones episode: traag, maar met een sterke verhaallijn. Welkom bij de derde review van Game of Thrones.

Jon Snow is terug tot leven gebracht. Moeilijk te geloven, dat vindt ser Davos ook. Vol verbazing staart hij de herrezen Jon Snow aan. Hij lijkt wel een of andere god te zijn. Ook Melisandre komt een kijkje nemen. Zij reageert dan weer anders op de herrijzenis van Jon Snow: geschrokken, maar niet verwonderd. Met haar leeftijd moet ze dan ook heel erg veel gezien hebben in deze wereld. Melisandre stelt onmiddellijk dezelfde vraag die ze ook aan Beric Dondarrion stelde: wat komt er na de dood? Jon Snow antwoordt hetzelfde, namelijk ‘niets’. Is de dood het enige wat Melisandre dan echt angst doet inboezemen? Volgens haar is Jon Snow alvast de prins die hen beloofd was en niet Stannis. Jon wordt onthaald door de wildlings en de mannen van de Nachtwacht. Het lijkt haast alsof ze een spook hebben gezien. Tormund noemt hem nochtans geen god, daarvoor is zijn leuter te klein. Ook Edd is onder de indruk van Jon’s terugkomst.

GOT603_072715_HS_DSC_84721
Heeft Davos een spook gezien? – HBO

Storm op zee! Samwell en Gilly zijn nog steeds onderweg naar Oldtown en kleine Sam mag ook mee op reis. Voor Sam is de boottrip alles behalve prettig. Niet alleen is hij erg ziek, maar hij heeft ook slecht nieuws mee te delen aan Gilly. Gilly kan immers niet mee naar Oldtown. Vrouwen worden niet toegelaten tot The Citadel. Gilly blijkt op het eerste gezicht kwaad te zijn. Sam had haar namelijk beloofd nooit meer alleen te laten. Gelukkig heeft hij al een goed plan op het oog: Gilly moet in de tussentijd verblijven bij de familie van Sam. Uit voorgaande seizoen weten we nog dat Sam’s vader niet de gemakkelijkste is. Dit gaat nog vonken geven!

Van de zee naar het warme Dorne. Daar zien we enkele mannen te paard naar een toren galopperen. De toren wordt bewaakt door ser Arthur Dayne en ser Gerald Hightower, die beiden tot de King’s Guard van de Mad King behoren. In het groepje mannen herkennen we meteen Ned Stark, alleen is hij nu een twintiger. Ook Meera’s vader, Howland Reed, bevindt zich in dat groepje. Het gaat hier duidelijk om een visioen van Bran Stark en The Three-Eyed Raven. Deze laatste voorziet hem ook van een woordje uitleg over hetgeen er gebeurt tijdens het gevecht. Ser Arthur Dayne blijkt een geduchte tegenstander te zijn. Hij hanteert twee zwaarden en wordt beschouwd als de beste zwaardvechter in Westeros. Het lijkt dus een lastige karwei voor Ned en co. Gerald Hightower wordt al vlug verslaan, Dayne geeft de moed totaal niet op. Hij schakelt drie mannen gemakkelijk uit. Ned en Arthur blijven uiteindelijk alleen over. Volgens de geschiedenis versloeg Ned Arthur maar Bran ontdekt nu dat dat een leugentje was. Dayne werd op een laffe manier door Howland Reed langs achteren doodgestoken. Ned onthoofdt hem vervolgens. Plots horen we een vrouwenstem krijsen vanuit het torentje. Heel waarschijnlijk is dit Ned Stark’s zus, Lyanna Stark. Ned rent naar zijn zus en Bran wil uiteraard weten wat er gaande is. The Three-Eyed Raven is van mening dat Bran genoeg heeft gezien en haalt hem uit de visioen. Het resultaat is een kwade Bran én kwade kijkers. Iedereen wou immers weten wat er zich in dat torentje nu afspeelde. Hopelijk komen we het later wel te weten.

‘En nu begint het’. 

Ser Arthur Dayne tegen Ned Stark

Daenerys Targaryen arriveert in Vaes Dothrak. Ze wordt nog steeds niet respectvol behandeld door de Dothraki. Wanneer ze de tempel van de Dosh Khaleen binnenwandelt, wordt ze verplicht om te wisselen van kleding. De High Priestess van de Dosh Khaleen is niet erg  gesteld op de komst van Daenerys. Ze heeft namelijk een belofte gebroken. Na de dood van khal Drogo werd er van haar verwacht dat ze zich zou begeven naar de tempel van de Dosh Khaleen. Dat deed ze dus niet en riskeert dus een straf. Wat  haar straf precies zal zijn, moeten we nog afwachten.

GOT_MP_101015_EP603-52181
Daenerys in Vaes Dothrak – HBO

Vervolgens zien we Varys in Meereen. Varys spreekt daar met Vala, die je nog kan herkennen uit het vorige seizoen. Vala vermoordde in seizoen 5 een onbedoezelde in een bordeel en lokte er vervolgens nog meerdere in de val met als gevolg dat Barristan Selmy op brute wijze doodgestoken werd. Voor ons was het toen meteen duidelijk dat ze collaboreerde met de Sons of the Harpy. Varys is daar nu ook achtergekomen en probeert meer informatie uit haar te krijgen. Dat kan enkel verwezenlijken hij door haar zoontje Dom te bedreigen. Varys belooft haar een mooie toekomst in Pentos, net zoals hij dat bij Shae deed. In tegenstelling tot Shae, accepteert Vala het voorstel van Varys wel. Veel keuze heeft ze eigenlijk ook niet.

Tyrion probeert een conversatie te voeren met Missandei en Grey Worm. Deze twee zijn nu niet bepaald spraakwatervallen te noemen. Tyrion haalt weer één van zijn drankspelletjes naar boven die hij ook speelde met Shae en Bronn. Mooie tijden, niet? Helaas komt er niets van in huis want Missandei en Greyworm zijn geheelonthouders. Varys komt gelukkig tijdig de Kleine Raad binnen. Hij informeert de rest over de samenwerking tussen Astapor en Yunkai en hoe ze geholpen worden door Volantis. Chaos en oorlog dreigen de kop op te steken. De vooruitzichten zien er dus niet bepaald rooskleurig uit in Meereen.

3
Tyrion en zijn beste vriend, de drank – HBO

Van de ene kleine raad naar de andere. ‘Oathkeeper’ lijkt heel wat verhaallijnen te bevatten. We zien die enge Qyburn nog eens terug. Ik heb hem eigenlijk niet echt gemist. Voor de eerste keer zien we Varys zijn ‘vogeltjes’ eens in het echt. Het blijken gewoon kinderen te zijn die op de één of andere manier aan belangrijke informatie moeten geraken. Qyburn neemt het werk van Varys over. Hij is nu immers tot Master of Whispers benoemd. De kinderen worden vervolgens beloond met snoepjes. Wanneer the Mountain Qyburn’s laboratorium inkomt, staan de kinderen versteld naar hem te kijken. Wie zou nu geen schrik hebben van zo’n monster, hé Pycelle! Cersei vraagt aan Qyburn om erachter te komen wie haar zou willen zien ondergaan. Ze wil vogeltjes in Dorne en in Highgarden (waar de Tyrells wonen).

Pycelle lucht tijdens de Kleine Raad zijn hart over Qyburn eens op. Hij vertelt hen ook dat ze the Mountain beter kunnen doden, want hij doet meer kwaad dan goed. Wat Pycelle niet weet, is dat Cersei en Jaime samen met the Mountain mee staan te luisteren. Pycelle doet het bijna in zijn broek en dat valt letterlijk te horen. Er is ook een onverwachte gast in de Kleine Raad aanwezig: Olenna Tyrell. Olenna is weer haar geweldige zelve en zet Cersei alweer meteen op haar plaats. Kevan Lannister, de Hand van de Koning, heeft geen zin om met Cersei en Jaime samen te werken en verlaat de raad. Olenna, Mace en Pycelle volgen hem.

‘Margaery is de koningin. Jij bent ‘niet’ de koningin. 

— Lady Olenna Tyrell tegen Cersei Lannister.

CJ
Pycelle kan nu beter zwijgen. – HBO

We blijven nog even in King’s Landing. Tommen confronteert de High Sparrow, maar faalt daar desalniettemin in. De High Sparrow kan Tommen gemakkelijk naar zijn hand zetten om in te spelen op zijn gevoelens. De High Sparrow is goed op weg om van Tommen een religieuze koning te maken. De kloof tussen hem en Cersei zal daarmee alleen maar toenemen.

In Braavos zien we Arya trainen met De Waif. De Waif doet er alles aan om Arya te laten falen, maar Arya is haar te slim af. Arya gebruikt haar haat voor de Waif als motivatie om te slagen in haar training. Ze leert om te vertrouwen op andere zintuigen, door bijvoorbeeld te voelen en te ruiken. Ook leuk om Arya nog eens bezig te horen over haar familieleden én the Hound. Arya legt een succesvolle training af en dat gaat niet verloren bij Jaqen H’ghar. De Waif daarentegen is er minder blij mee. Jaqen heeft een geschenk voor haar. Arya mag namelijk drinken van de fontein. Het drankje schenkt haar haar zicht terug. Haar verhaallijn gaat eindelijk van start, dus!

GOT603_082115_HS__DSC72961
Arya traint met de Waif – HBO

In Winterfell krijgen Ramsay Bolton en Harald Karstark bezoek van Lord Umber. De Umbers waren voordien grote voorstanders van het Huis Stark, maar helaas breken ook zij hun eed. Smalljon Umber belooft Ramsay trouw te zijn als hij meestrijdt in de oorlog tegen Jon Snow. Het nieuws van de binnengedrongen wildlings is hem immers niet ontgaan. Om te bewijzen dat hij van goede wil is, heeft hij een geschenk bij zich. Tot onze verschrikking zijn dat Osha en Rickon Stark. En wat is die Rickon veranderd! Ik had hen liever in een andere situatie teruggezien. Ramsay wil zeker weten of hij wel te maken heeft met de ‘echte’ Rickon en krijgt de harde bewijzen op tafel: het hoofd van de onthoofde wolf, Shaggydog. Rickon is er duidelijk door aangedaan. Ramsay verwelkomt hem terug in Winterfell.

We eindigen terug bij Jon Snow. Jon Snow heeft een harde beslissing genomen. Hij kiest er namelijk voor om Alliser Thorne, Olly, Bowen Marsh en Othell Yarwyck te verhangen. We kunnen het haast niet geloven. Zou Jon dit echt gaan doen? Hij hakt de knoop letterlijk door en onderneemt actie. Wat een kille scène. Jon is niet meer dezelfde man. Zijn dood heeft hem zijn ogen doen opengaan. Hij geeft de leiding over aan Edd. Zijn wacht zit erop.

CONCLUSIE

‘Oathbreaker’ ging opmerkelijk trager vooruit dan de vorige aflevering. Het voelde echt opnieuw aan als een ‘klassieke’ Game of Thrones aflevering. Toch kan ik ‘Oathbreaker’ een sterke aflevering noemen. Er zit namelijk erg veel plotvooruitgang in deze aflevering en de dialogen vond ik ook al een stuk beter. De scènes in het Noorden en Arya’s scène sprongen voor mij er duidelijk uit. Het gevecht aan de Tower of Joy was zeker en vast ook een sterk aspect aan deze aflevering, enkel jammer dat de rest van de visioen voor een andere aflevering zal zijn. Het had meer impact gehad als ze de volledige visioen hadden laten zien. De scènes in King’s Landing bevatten minder spanning, maar waren daarom niet minder interessant. Daenerys haar scène vond ik persoonlijk minder interessant en was niet echt zinvol. Ook Tyrion’s conversatie met Grey Worm en Missandei vond ik minder. ‘Oathbreaker’ stelde ons opnieuw niet teleur. Het is weer uitkijken naar aflevering 4.

RESULTAAT

Verhaallijn: 9,3/10
Acteerwerk: 8,5/10
Spanning and opbouw: 7/10
Cinematografie: 8,5/10
Compositie: 9/10

oathbreaker.png

 

Advertenties

2 gedachten over “Review Game of Thrones (06×03) ‘Oathbreaker’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s