Review Game of Thrones (06×05) ‘The Door’

‘The Door’ is de vijfde aflevering van het zesde seizoen van Game of Thrones.

Opgelet voor spoilers! Verder lezen op eigen risico. 

Tyrion sluit een gedurfde alliantie. Bran leert enorm veel bij. Brienne gaat op een missie. Arya krijgt opnieuw een kans om zich te bewijzen. 

14-1
Sansa confronteert Littlefinger in Mole’s Town – HBO

Sansa krijgt een brief van Littlefinger. Hij wil met haar afspreken in Mole’s Town, het stadje waar Gilly in seizoen 4 moest verblijven van Samwell. Uiteraard kiest Littlefinger opnieuw om stiekem af te spreken in een bordeel. Sansa’s personage kreeg vorig seizoen een erg sinistere verhaallijn, hetgeen haar persoonlijkheid vormde tot een sterkere, onafhankelijke vrouw. Ze wil niets meer weten van Littlefinger en stuurt hem wandelen. Voor de eerste keer heeft Littlefinger geen tegenantwoord. Dit had hij namelijk niet zien aankomen. Toch lijkt hij oprecht begaan te zijn met Sansa Stark’s veiligheid. Ik denk niet dat hij haar zomaar zal laten gaan. En het was ook niet de slimste beslissing van Sansa om Littlefinger weg te sturen. Hij is namelijk de drijfkracht achter het leger van de Vale. Voordat Littlefinger Sansa verlaat, laat hij haar weten dat de Blackfish Riverrun terug ingenomen heeft.

Arya’s training wordt nog steeds verdergezet. De Waif maakt het haar niet gemakkelijk en gebruikt op een gegeven moment haar vuisten. Wat ze ook probeert, ze kan Arya Stark niet klein krijgen. Volgens haar zal Arya Stark nooit een gezichtsloze zijn. En daar kan de Waif wel eens gelijk in kunnen hebben. Jaqen H’ghar heeft een nieuwe opdracht voor Arya. Hij legt haar eerst uit hoe het Huis van Zwart en Wit ontstaan is en wie de eerste gezichtslozen waren. Vervolgens geeft hij Arya het flesje vergif en beveelt hij haar om Lady Crane te vermoorden. Ze is een actrice uit een theatergezelschap dat optreedt in Braavos. Jaqen wijst haar erop dat dit haar laatste kans is.

Het theatergezelschap speelt de dood van Robert Baratheon na. Arya vindt het geweldig. Lady Crane speelt Cersei Lannister tot in de puntjes. Joffrey wordt als een moederskindje afgebeeld. Arya vindt het alvast geweldig totdat een versie van Ned Stark op het podium verschijnt. Ned wordt als een naïve, enigszins simpele man getoond en Tyrion eerder als een gemene en op seks beluste dwerg. Sansa Stark verschijnt ook ten tonele. Arya wordt eraan herinnerd hoe haar vaders hoofd ontnomen werd en wat ze haar zus hebben aangedaan. Ze is allesbehalve ‘niemand’ in deze scène. Vervolgens zien we de acteurs uit het toneelgezelschap zich uitkleden. Vrouwelijke en mannelijke geslachtsdelen worden (zonder enig doel) op het kleine scherm vertoond. Arya ontdekt wie Lady Crane is en dat ze graag rum drinkt. Ze vertelt Jaqen H’ghar dat Crane een goede actrice is en dat ze niet begrijpt waarom ze dood moet. Jaqen maakt haar duidelijk dat de prijs betaald is en dat een gezichtsloze geen vragen stelt, maar enkel doet wat ervan hem gevraagd wordt. Arya staat dus een moeilijke keuze te wachten.

MV5BMTUyNDg1NjU3N15BMl5BanBnXkFtZTgwNTY5Nzk5ODE@._V1__SX1394_SY717_
We keren heel eventjes terug naar seizoen 1. – HBO

Bran Stark verplaatst zich opnieuw in een visioen. Deze keer keren we veel verder terug in de tijd. We zien hoe de Children of the Forest samen konkelfoezen. Leaf, die zich overigens ook in de grot van de Three-Eyed Raven bevindt, steekt een stuk drakenglas in de borstkas van een vastgebonden man. De man schreeuwt het uit van de pijn. Vervolgens veranderen zijn ogen van kleur. Ze krijgen een scherpe blauwe kleur, net zoals die van de White Walkers. Dit is de ‘geboorte’ van de Night King. Bran is geshockeerd van het feit dat de Children of the Forest de White Walkers creëerde. Hij confronteert Leaf hiermee, maar Leaf legt uit dat ze dit deden om hun volk en de Weirwood trees te beschermen tegen de invasie van de Eerste Mensen. Hun experiment is serieus uit de hand gelopen en keerde zich na een tijd zelfs tegen hen. Waarom de White Walkers hun scheppers willen afslachten, is nog niet duidelijk. Misschien komen we dat dit seizoen nog te weten.

Vervolgens komen we terecht bij de Ironborn in Pyke. De Kingsmoot vindt plaats en het lijkt alsof Yara Greyjoy de verkiezing zal winnen. Wanneer haar broer, Theon Greyjoy, voor haar pleit lijkt het zeker een gewonnen zaak te zijn. En net dan komt Euron Greyjoy de Kingsmoot binnengewandeld. Schaamteloos geeft hij toe dat hij zijn broer Balon vermoordde, omdat hij vindt dat het tijd is dat de Ironborn zich gaan bewijzen. Hij heeft een plan op het oog: hij wil trouwen met Daenerys Targaryen in ruil voor zijn schepen en zet zo de Ironborn op de kaart. De Ironborn zijn overtuigd van zijn plannetje en pleiten voor hem als koning. Yara en Theon beseffen hoelaat het is en vluchten tijdens het officiële doopsel met het overgrote deel van de schepen weg. Hun bestemming is duidelijk: naar Essos om Daenerys vóór Euron te overtuigen. Euron is razend en beveelt zijn mannen om duizend schepen te bouwen. In ruil krijgen zij van hem ‘de wereld’.

MV5BMTU3Njc2MzAyMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMjU5Nzk5ODE@._V1__SX1394_SY717_
Een nieuwe koning in Westeros: King Euron Greyjoy of the Iron Islands – HBO

Die veelbesproken Daenerys spreekt met Jorah Mormont over zijn toekomst als haar rechterhand. Jorah geeft aan dat er geen toekomst voor hem zal zijn. Hij toont haar hoe ver gevorderd zijn greyscale is en vindt het verstandiger om haar hier te verlaten. Daenerys is geëmotioneerd en eist van Jorah dat hij er alles aan zal doen om een genezingsmiddel te vinden. Ze wil hem koste wat kost terug aan haar zijde wanneer ze de Zeven Koninkrijken zal veroveren. Jorah gelooft terug in de toekomst en begint zijn zoektocht naar een kuur tegen zijn greyscale.

In Meereen leiden Tyrion en Varys nog steeds de zaken. Het valt hen op dat er sinds de overeenkomst met de Grote Meesters aanzienlijk veel minder aanslagen gepleegd werden door de Sons of the Harpy. Tyrion heeft vervolgens nog een ander plannetje op het oog. Hij wil het volk van Daenerys haar invloed overtuigen. Ze moeten haar namelijk zien als hun bevrijder. Hij heeft de High Priestess, Kinvara, van de Red Priests uitgenodigd in Meereen, Melisandre’s grote baas dus. Tyrion wil dat Kinvara haar priesters en priesteressen inzet om het gewone volk te overtuigen van Daenerys Targaryen’s lot. Varys heeft het niet echt gemund op de priesteres en confronteert haar met het meermaals falen van Melisandre. Kinvara geeft toe dat mensen fouten kunnen maken, maar blijft hardnekkig volhouden dat haar God gediend moet worden. Ze blijkt te weten hoe Varys zijn edele delen verloor en dat er een stem uit de vlammen rees toen de tovenaar ze in het vuur wierp. Varys kijkt verschrokken naar de priesteres, die hem met een mond vol tanden achterlaat.

Kennis heeft je machtig gemaakt, maar er is zoveel dat je nog niet weet.

Kinvara tegen een sprakeloze Varys.

GOT605_081915_HS__DSC71501
Kinvara wordt uitgenodigd in Meereen. – HBO

Bran verveelt zich in de grot van de Three-Eyed Raven. Hij ziet iedereen slapen en onderneemt dan maar een poging om zich alleen te verplaatsen naar een visioen. Hij komt in een besneeuwd landschap terecht. Achter hem staat het leger van de ondoden. Bran beseft niet goed wat hem overkomt en wandelt doorheen het leger, al denkend dat ze hem toch niet kunnen waarnemen. Hij komt vier White Walkers tegen, waaronder de Night King. De Night King bijkt Bran te kunnen zien. Hij staart met een angstaanjagende blik naar Bran en stapt vervolgens op hem af. Hij raakt Bran’s arm aan. Bran schreeuwt het uit van de angst en schrikt wakker. The Three-Eyed Raven beseft onmiddellijk wat er aan de hand is. De Night King beseft nu waar Bran zich verschuilt. Doordat hij Bran heeft aangeraakt, kan hij nu ook de grot van de Three-Eyed Raven binnen. De magie van de Children of the Forest kan hen niet meer beschermen en Bran en zijn vrienden kunnen zich nu beter uit de voeten maken. Vooraleer Bran vertrekt, wil de The Three-Eyed Raven al zijn herinneringen doorgeven aan Bran. Ook al is Bran er allesbehalve klaar voor.

In Castle Black bespreekt Team Stark hoe en waar ze een leger kunnen vinden. Jon Snow is van mening dat ze beter klein kunnen beginnen en  hun leger stapsgewijs opbouwen. Sansa komt vervolgens op de proppen met een beter plan. Ze moeten de Blackfish overtuigen om huis Tully (Catelyn Stark’s huis) te laten aansluiten bij Team Stark. Davos is ervan overtuigd dat als ze het leger van huis Tully aan hun zijde kunnen krijgen, dat ze een goede kans maken tegen de Boltons.

Sansa spreekt met Brienne onder vier ogen . Ze wil dat Brienne in haar plaats naar Riverrun gaat om de Blackfish te overtuigen. Brienne is eerst niet te vinden voor het voorstel omdat ze nogal wantrouwig staat tegenover Davos en Melisandre. Sansa geeft aan dat ze haar mannetje wel kan staan en dat ze op de steun van Jon Snow kan rekenen. Jon Snow neemt afscheid van Edd. Hij geeft de leiding aan hem over en vertrekt samen met Sansa, Tormund, Brienne, Podrick, Melisandre en Davos zuidwaarts. De blik die Tormund met Brienne uitwisselt, zorgt opnieuw voor de nodige humor.

Ondertussen neemt Meera Reed haar spullen in. Samen met Hodor denkt ze al aan al het lekkere dat ze kunnen eten wanneer ze de grot van de Three-Eyed Raven zullen verlaten. Wanneer ze doorheeft dat het een heel stuk kouder wordt, vlucht ze naar de ingang van de grot. Daar ziet ze hoe het leger van de ondoden hen staan op te wachten. De Night King raakt de grond aan en verbreekt de bescherming van de Children of the Forest. Vervolgens marcheren ze naar de grot. Leaf en de andere Children gooien vuurballen richting de ondoden. Meera vlucht in allerijl naar Bran en co. toe. Ze smeekt Bran om te wargen in Hodor, anders zullen ze het niet overleven. Bran en de Three-Eyed Raven bevinden zich nog steeds in een visioen. Bran ziet hoe Ned afscheid neemt van zijn vader, Rickard Stark, en van zijn broer, Benjen. Ned verlaat Winterfell en reist naar the Vale. Ondertussen dringen de ondoden de grot binnen. Meera staat haar mannetje en de Children of the Forest helpen haar een handje. Bran kon zich inmiddels verplaatsen in Hodor. Het duurt niet lang vooraleer de White Walkers ook de grot infiltreren. De Children worden afgeslacht en enkel Leaf overleeft het. Meera gooit een speer van dragon glass naar een White Walker en is daarbij de derde persoon die een White Walker kon vernietigen (na Sam en Jon). Hodor, Bran, Meera en Leaf vluchten vervolgens naar de uitgang. De Night King stapt samen met twee andere White Walkers op de Three-Eyed Raven af en vermoordt hem met zijn zwaard van ijs. De Three-Eyed Raven neemt in zijn visioen te Winterfell afscheid van Bran en vertelt hem dat hij alleen verder moet. Vervolgens verdwijnt hij in de vorm van zwarte stof en draden uit Bran’s visioen. Meer en meer ondoden infiltreren de grot en er lijkt haast geen ontsnappen aan. Leaf offert zichzelf op en laat zich verslinden door de ondoden. Ze laat haar laatste vuurbal ontploffen en wint daarbij veel tijd voor Bran en Meera. Meera, Bran en Hodor komen eindelijk aan bij de uitgang en Meera wijst Hodor erop om de deur tegen de houden. In de visioen ziet Bran hoe hijzelf in jonge Hodor wargt en hoe de jongen vervolgens in elkaar stuikt en maar één korte zin kan uitschreeuwen: ‘Hold the door’. Bran beseft dat hij diegene is die Hodor’s geest kapot gemaakt heeft door te wargen in de Hodor uit het heden en de Hodor uit zijn visioen. Hodor volbrengt zijn laatste opdracht tot een goed einde. Heel zijn leven stond nochtans in het teken om de deur tegen te houden. Bran kijkt in zijn visioen naar de schade die hij berokkend heeft, terwijl Hodor met al zijn kracht de deur probeert tegen te houden om zijn vrienden te redden. De Hodor uit het verleden blijft het zinnetje ‘Hold the door’ herhalen totdat er echter een fractie van de zin overblijft: ‘Hodor‘. Één van de meest ontroerende scènes in Game of Thrones…

5
Wat heb je gedaan, Bran! – HBO

CONCLUSIE

‘The Door’ was een erg emotionele aflevering. We zitten momenteel halverwege en ik kan nu al concluderen dat het zesde seizoen mij positief verrast heeft. De twee laatste afleveringen bevatten sterke verhaallijnen en de opbouw naar het einde van het seizoen is spannender dan ooit te voren. ‘The Door’ liet ons kennismaken met enkele nieuwe personages, denk maar aan het theatergezelschap. De rol van Lady Crane gespeeld door Essie Davis, één van mijn lievelingsactrices, is volledig op haar lijf geschreven. Doorheen de aflevering kregen we het antwoord op vele prangende vragen die ons al jaren bezighielden. Wie zijn de White Walkers en hoe zijn ze ontstaan? Waarom zegt Hodor ‘Hodor’? En op die laatste vraag kregen we een hartverscheurend antwoord. Qua special effects was ‘The Door’ een hoogstandje! De scènes waar Bran doorheen het leger van de Ondoden wandelden en wanneer de White Walkers de grot aanvielen waren geweldig. Arya’s verhaallijn wordt eindelijk interessanter en het theatergezelschap zorgt voor een humoristische noot in Game of Thrones. Daenerys zorgde voor het emotionele moment in Game of Thrones deze week. Het afscheid tussen haar en Jorah deed me toch een traantje wegpinken – maar dat was niets vergeleken met het lot van Hodor. De scènes aan de Muur stelden opnieuw niet teleur! Jon verlaat ein-de-lijk de Muur! Ik kijk echt uit naar zijn scènes in de tweede helft van dit seizoen. Bran’s scènes waren geweldig deze aflevering. Zijn verhaallijn vind ik dan ook één van de meest interessante dit seizoen, achter die van Jon Snow. De Kingsmoot was entertainend en de soundtrack vond ik vooral noemenswaardig. Euron Greyjoy overtuigde me dan weer minder. Hij leek me een goedkope schurk.

‘The Door’ is absoluut één van de instant Game of Thrones-klassiekers geworden. De aanval van de White Walkers op de grot van the Three-Eyed Raven en Hodor’s tragische lot staan voorgoed in ons geheugen gegrift. De aflevering is gevuld met sterke verhaallijnen en de spanningsopbouw is geweldig. Ik wil meer …!

SCORE

Verhaallijn: 9,6/10
Acteerwerk: 9/10
Actie and opbouw: 9,4/10
Cinematografie: 9,6/10
Compositie: 9,1/10

Naamloos.png

Advertenties

2 gedachten over “Review Game of Thrones (06×05) ‘The Door’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s