La La Land Review

In de review zitten er spoilers! Verder lezen is dus geheel op eigen risico. 

thumb-1920-759259.jpg
Sebastian (Ryan Gosling) en Mia (Emma Stone) spelen het verliefde koppel in La La Land.
Je kon er de laatste weken gewoonweg niet om heen kijken: La La Land is een regelrechte hype. De film verzilverde al zijn nominaties op de Golden Globes en werd maar liefst 14 keer genomineerd voor een Oscar! Dat zijn evenveel nominaties als ‘Titanic’. Als La La Land effectief meer oscarbeeldjes zal binnenhalen als ‘Titanic’, is nog de hamvraag. Ryan Gosling en Emma Stone waren voor mij alvast op hun best in het schitterende ‘La La Land’. Een titel die je bijna niet serieus kan nemen en weg doet dromen naar een idyllisch wereldje waar je stoutse dromen uitkomen. Blijkt dat nu net te zijn wat La La Land wil bereiken.

Another Day of Sun’ / ‘Een ander dagje gevuld met zonneschijn’

mma-Stone-La-La-Land.jpg
Mia’s dromen worden met de grond gelijkgemaakt in La La Land.
Van een geweldige openingscène gesproken! Het zag er allemaal over-the-top uit, maar dat vond ik helemaal geen probleem. De eerste vijf minuten brachten mij net in een extase en ik kreeg onmiddellijk een hongertje naar meer van die activerende scènes. De scène deed me ook weer even terug denken aan de filmklassieker ‘Grease’. Vervolgens ontdekken we dat Mia’s leventje allesbehalve zo ‘volmaakt’ is als de openingsscène. De opener was glamour and glitter, typisch Hollywood zonder meer. Mia’s leven is eerder een sleur geworden omdat ze haar dromen helemaal zag instorten. Ze zit net zoals vele anderen in de ellenlange file en wordt dan nog eens onbeleefd behandeld door een langsrijdende Sebastian (Ryan Gosling) die later haar hele leven op zijn hoofd zal zetten. Mia werkt in een coffeeshop en wordt allesbehalve gerespecteerd. Ze is eigen een nobody in een stad vol met sterren. Let vooral op de chique dame die de coffeeshop binnenwandelt en een cappuchinootje bestelt. De zaak stelt voor om het drankje op de rekening van de zaak te zetten, maar de rijke dame staat erop dat ze zelf betaalt. De vrouw zou Mia moeten zijn, maar dit is helaas niet aan haar besteed. Momenteel is ze nog een pareltje dat verscholen zit in een schelp die op openspringen staat. Mia doet auditie na auditie en ondanks haar talent, wordt ze snel vergeten door de castingbureaus. Qua uiterlijk springt ze er ook niet meteen uit. Ze bezit eerder het imago van een grijze muis, ook al is de film rijkelijk gevuld met prachtige kleuren. Voor Mia was het dus zeker niet nog een dag vol met zonneschijn…

‘Someone in the crowd’ / ‘Iemand buiten de schijnwerpers’ 

18LALADANCE1-superJumbo-v2.jpg
Mia besluit om niet langer de grijze muis te spelen in de film van haar leven.
Het zijn vooral de vriendinnen van Mia die haar in de juiste richting duwen. Mia moet zich niet langer blijven opsluiten, maar zelf kleur geven aan haar leven. Ze gaat naar een decadent feestje en probeert meer op zoek te gaan naar haar identiteit. Is ze iemand die voor de rest van haar leven buiten de spotlights zal leven of beslist ze om eindelijk de schijnwerpers op zich te plaatsen? Mia beleeft even de tijd van haar leven, totdat ze bij afloop van het feestje ontdekt dat haar auto weggetakeld werd. Dat wordt dan maar een wandeling voor onze Mia! Onderweg wordt ze verleid door het prachtige geluid van de piano in een restaurant. Ze twijfelt niet en wandelt onmiddellijk binnen. Wat ze ziet, bevalt haar zeer.

‘Mia’s and Sebastian’s theme’ / Mia and Sebastians themanummer

La_La_Land_-_Official_Stills_-_Courtesy_of_28c29_LIonsgate_-_004.jpeg
Sebastian leeft net zoals Mia in een wereld vol met teleurstelling en leidt aan een identiteitscrisis.
Het eerste hoofdstuk van de film focust vooral op Mia’s leven tot op het moment dat ze de pianist ontdekt. Laat die pianist toch niet Sebastian zijn! We krijgen een (verkorte) blik op het leven van Sebastian die van zijn leven een puinhoopje gemaakt heeft. Zijn relatie is op de klippen gelopen en hij geraakt niet echt aan de bak als jazz-artiest. Zijn droom is om de jazzmuziek te doen herleven, maar helaas sterft dat muziekgenre aan een vlug tempo uit. Hij werkt in een restaurant en heeft net zoals Mia de rol van grijze muis aangenomen. Hij is extreem getalenteerd, maar zijn talent wordt allesbehalve op prijs gesteld. Wanneer hij de kans grijpt om zijn talent te laten horen, wordt hij ontslagen door zijn baas. Opnieuw een slag in het gezicht van Sebastian. De enige die zijn talent blijkt te appreciëren is Mia, die toevallig het restaurantje binnenwandelde om de prachtige pianosolo nader te beluisteren. Mia wil Sebastian  vertellen dat ze zijn muziek enorm mooi vindt, maar vooraleer ze drie woorden kan zeggen loopt Sebastian haar schaamteloos voorbij. Het nummer dat Seb speelde, zou hun themalied in de film worden en meerdere keren gespeeld worden in ‘La La Land’. Het staat immers symbool voor de eerste ontmoeting tussen Sebastian en Mia.

‘A Lovely Night’ / ‘Een lieflijke nacht’ 

la-la-land-movie-trailer-stills-images-pics-emma-stone-ryan-gosling-6.png
De ene nacht die alles deed veranderen: de vonk tussen Seb en Mia is duidelijk overgeslagen.
Het lot bepaalt dat Sebastian Mia terug tegen het lijf loopt op een feestje. Sebastian speelt in een weinig voorstellend bandje en Mia besluit om ‘wraak’ te nemen op Sebastian voor haar zo voorbij te lopen. Ze vraagt ‘I Ran’ van A Flock of Seagulls aan, een steek onder water voor Sebastian aldus. Mia heeft onmiddellijk de aandacht van Seb getrokken en de twee gaan voor de eerste keer een gesprek aan. Mia vindt Sebastian aanvankelijk helemaal niets voor haar en vice versa. Toch is het overduidelijk dat de vonk tussen de twee is overgeslagen is. De chemie tussen de twee is voor een blinde zelfs zichtbaar en duurt dan ook niet lang vooraleer Sebastian Mia terug opzoekt in de coffeshop waar ze werkt. Na haar werk besluit ze om samen met Sebastian de stad beter te verkennen. Seb neemt haar mee naar een jazzclub en vertelt passioneel over zijn grote liefde, jazz. Mia die jazz aanvankelijk maar niets vindt, begint door Seb het muziekgenre meer te appreciëren. Mia vertelt ook over haar grote passie: acteren. Beiden vertellen mekaar hoe ze hun dromen zagen instorten, wat uiteraard een aangrijpingspunt schept tussen de twee.

‘City of Stars’ / ‘Stad vol met sterren’ 

la-la-land-movie-trailer-stills-images-pics-emma-stone-ryan-gosling-41.png
Sebastian heeft een nieuwe passie in zijn leven gevonden: Mia
Het nummer dat het meest bij bleef na de film was ‘City of Stars’. Door de dag betrap ik mezelf erop dat ik het ongegêneerd meefluit. Seb wandelt op de pier richting thuis, al denkend aan zijn nieuwe passie: Mia. Hij vraagt zich af of deze droom ook op niets zal uitslaan. Mia neemt een belangrijke stap in haar leven en maakt komaf met haar vorige zelve. Eerst heeft ze het moeilijk om haar recente vriend zomaar opzij te schuiven, maar wanneer alle factoren haar in die richting duwen, gaat ze uiteindelijk de uitdaging aan. Ze kiest volledig voor Sebastian en geeft de relatie een kans. Seb neemt haar mee naar een planetarium waar ze letterlijk van verliefdheid door de sterren gaan zweven. Ze bevinden zich letterlijk in een stad vol met sterren. Hun leventje lijkt perfect te gaan totdat Seb een oude schoolvriend tegenkomt. De man, genaamd Keith, stelt Seb voor om samen met hem een bandje op te richten. Hij probeert Seb te overtuigen om zijn aanvankelijke droom een andere wending te geven en open te staan voor vernieuwingen. Seb grijpt de kans en staat aan het begin van een doorbraak in de muziekwereld. Hoe langer hoe meer geraakt hij verzeild in de wondere wereld van de sterren waar hij Mia niet langer meer terugvindt. Mia beseft dat ze Sebastian kwijt is aan het geraken voor iets wat hij niet eens als zijn droom beschouwde. Seb maakt Mia duidelijk dat het tijd is om te ontwaken uit die droom en eindelijk iets van zijn leven te maken. Seb schuift al zijn dromen opzij en begint Mia stilaan te verliezen. Mia, die meer en meer vereenzaamd blijft stuiten op de ene teleurstelling na de andere. Het komt zelfs zo ver dat ze er vrede mee neemt om haar acteercarrière op te geven. Mia geeft net zoals Seb al haar dromen op en maakt komaf met haar leven als actrice en met haar relatie met Seb.

‘Audition (The Fools Who Dream)’ / ‘Auditie (Het zijn de dwazen die dromen)’

la-la-land-movie-trailer-stills-images-pics-emma-stone-ryan-gosling-2.png
De film wordt opzettelijk minder kleurrijk..
Sebastian ontdekt dat Mia gevraagd wordt om auditie te doen voor bij een belangrijke castingbureau. Hij weet hoe belangrijk deze droom voor Mia was en twijfelt geen seconde om haar te overtuigen om de auditie toch te doen. Geen gemakkelijk klusje want Mia geeft aan deze droom al lang begraven te hebben. Op aandringen van Seb, besluit ze om de auditie dan toch maar te doen. Haar leven verandert voorgoed. Het zijn misschien wel de dwazen die dromen; het zijn zij wel die tenminste geen schrik hebben om te dromen. Seb en Mia bevinden zich op het hoogtepunt van hun carrière. Hij heeft veel succes met zijn muziekbandje en Mia is een steractrice in Hollywood geworden.

‘Epilogue’ / ‘Epiloog’ 

Vijf jaren later is Mia nog steeds een succesvolle actrice en keert ze even terug naar de coffeshop waar ze werkte. Ze wordt als een diva behandeld en krijgt zelf een koffietje aangeboden op de rekening van de zaak. Overal hangen er posters van Mia en ze wordt door iedere voorbijganger opgemerkt. Sebastian heeft ondertussen zijn droom toch kunnen waarmaken en heeft een eigen jazzclub geopend waar hij de jazzmuziek heeft kunnen doen herleven. Mia is ondertussen getrouwd met een oudere man en heeft er al een dochtertje bij. Ze woont in een pracht van villa! Mia en haar man besluiten om de stad nog maar eens in te trekken en maken een tussenstop in de jazzclub van Seb. Mia realiseert haar dat Seb zijn droom heeft kunnen waarmaken en de confrontatie is zwaar. Seb ziet hoe ‘gelukkig’ getrouwd Mia nu is en besluit om hun themalied voor een laatste keer voor het publiek te spelen. Er wordt nog enkel gefocust op de twee en vervolgens zien we plots terug de scène waar Mia en Seb elkaar voor de eerste keer ontmoet hebben in het restaurantje. Seb stelt zich voor hoe het geweest zou zijn als hij andere keuzes had genomen. Hij zou haar dus niet voorbijgelopen zijn geweest, hij zou nooit zijn ingegaan op Keith zijn voorstel, hij zou samen met Mia naar Parijs zijn getrokken en daar een leven met een huisje, tuintje en kindje begonnen zijn. Helaas is het zo niet uigedraaid en moeten ze zich tevreden stellen met de realiteit. Mia vraagt aan haar man om de jazzclub te verlaten en gunt Seb een laatste blik. De twee glimlachen naar elkaar, wetende dat ze beiden hun droom hebben kunnen verwezenlijken. Helaas hebben ze hun droom samen daarvoor moeten opofferen.

la-la-land-movie-trailer-image-still-12-600x244.png

la-la-land-movie-images-emma-stone-ryan-gosling1.png
Mia en Seb nemen afscheid van elkaar.

HET VERDICT

‘La La Land’ is een streling voor het oog. Elke filmliefhebber moet ‘La La Land’ gezien hebben, zonder twijfel. En zelfs zonder een grote filmfanaat te zijn, moet je weinig moeite doen om de film te appreciëren. ‘La La Land’ is een meesterwerkje op zich: vanaf de muziek, tot de regie en het acteerwerk. Alles is prachtig. De lovende reacties van de filmwereld zijn vast en zeker verdiend en ik ben ervan overtuigd dat de film zal scoren tijdens de Oscars. Het einde van de film was misschien niet het typische Hollywood-einde wat de kijker zou verwacht hebben, maar dat vond ik net het mooie aan de film. Ondanks het feit dat de film wordt voorgesteld in een overdreven Hollywoodachtige stijl en er soms geknoeid lijkt te zijn met het kleurenpallet, is deze film allesbehalve de typische Hollywood romantische clichéfilm. ‘La La Land’ verraste me positief en ik ben er zeker van dat ik de film binnen de vijf jaren talloze keren herbekeken zal hebben.

SCORE: 98%

Verhaallijn: 9,5/10
Acteerwerk: 9,6/10
Romantische factor: 10/10
Cinematografie en regie: 10/10
Compositie (met daarbij de soundtrack): 10/10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s